Skip to Content
18 maart: Internationale Dag van de recyclage: 96% van de verpakkingen van Carrefour-producten is recycleerbaar

18 maart: Internationale Dag van de recyclage: 96% van de verpakkingen van Carrefour-producten is recycleerbaar

  • 96% van de verpakkingen van het merk Carrefour is recycleerbaar
  • Sinds 2020 zijn verpakkingen van Carrefour BIO-producten voor 100% recycleerbaar.
  • Tegen 2025 streeft de retailer ernaar om 100% van haar eigen merkverpakkingen recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar te maken.

Evere, 18 maart 2021 - Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Recyclage op 18 maart 2021 maakt Carrefour de balans op van haar concrete acties. Tot op heden is 96% van de verpakkingen van het merk Carrefour recycleerbaar. Deze aanpak maakt deel uit van het “Act For Food”-programma en betekent een concreet engagement voor milieubescherming. 

Sinds 2020 zijn de verpakkingen van de Carrefour BIO-producten voor 100% recycleerbaar. Tegen 2025 streeft de retailer ernaar om 100% van haar eigen merkverpakkingen recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar te maken.

Bovendien voegt Carrefour meer en meer gerecycleerde materialen toe aan de verpakking van haar eigen merkproducten om zich zo aan te sluiten bij de kringloopeconomie.

Carrefour moedigt haar leveranciers aan hun verpakkingen te verminderen

Carrefour kan rechtstreeks verbeteringen aanbrengen voor haar eigen merkverpakkingen, maar verliest het belang van de verpakkingen van haar vele leveranciers niet uit het oog. De onderneming steunt en moedigt haar leveranciers aan om bepaalde verpakkingsmaterialen te vermijden en de voorkeur te geven aan materialen die gesorteerd en gerecycleerd kunnen worden dankzij onze nationale infrastructuren.

Recycleren: een globale aanpak aanwezig op alle niveaus van de winkel, van de rekken tot aan de kassa

Gerecycleerde, recycleerbare of herbruikbare tassen

De tassen die beschikbaar zijn aan de kassa’s van Carrefour, schrijven zich volledig in in de kringloopeconomie. Ze zijn immers gemaakt uit gerecycleerde materialen afkomstig uit zeeafval. Deze boodschappentassen zijn zelf ook recycleerbaar. 

Story image

In maart 2019 schrapte Carrefour de plastic zakken voor eenmalig gebruik volledig uit de groente- en fruitafdeling. In plaats daarvan stelde de retailer een duurzaam alternatief voor: groenten en fruit kunnen verpakt worden in herbruikbare zakken uit biokatoen. 

Story image

Recycleerbare en gerecycleerde verpakkingen

Carrefour gebruikt recycleerbare materialen en streeft ernaar om de maximale hoeveelheid gerecycleerde of herbruikbare materialen te gebruiken met de principes van de kringloopeconomie in het achterhoofd.

De verpakkingen van het volledige assortiment kleine salades van het merk Carrefour zijn 100% recycleerbaar en bestaan uit 80% gerecycleerd plastic (het gebruikte materiaal is RPET). De  verpakkingen van de grote salades kunnen voor 90% gerecycleerd worden.

De verpakking voor  champignons van het merk Carrefour en het deksel van de snackgroenten zijn 100% recycleerbaar RPET en bestaan voor 80% uit gerecycleerd materiaal.

Story image

De doosjes voor noten, gedroogd fruit, gesneden fruit en rode vruchten bestaan voor 60% uit gerecycleerd materiaal.  De flesjes voor vers sap van het merk Carrefour bevat 75% RPET en 25% organisch materiaal.

Carrefour heeft de plastic verpakking voor groenten en fruit waar mogelijk vervangen door een  lint rond het product. Deze oplossing wordt toegepast op bananen, komkommers, venkel, prei en zwarte radijs. Met dit initiatief schrappen we 8 ton plastic per jaar voor de bananen van Pink Ribbon.

Story image

Carrefour heeft plastic dozen en bakjes vervangen door karton. Deze oplossing wordt gebruikt voor trostomaten, appelen en peren. Door de plastic verpakking van appelen en peren van de Kwaliteitsketen Carrefour te vervangen door karton wordt 4,5 ton plastic per jaar bespaard. 

Story image

 

Story image

 

 

Story image

Voor kwetsbare producten, zoals champignons, kan een plastic folie gebruikt worden om het doosje af te dekken. Carrefour heeft het plastic bakje uit het Carrefour BIO-gamma vervangen door karton. Dit resulteert in een besparing van 3 ton per jaar.

Story image

Carrefour geeft de voorkeur aan karton voor de verpakking van snackgroenten - minitomaten,minikomkommers, minipaprika’s en radijzen. Dankzij dit initiatief kan Carrefour 40 ton plastic per jaar schrappen.

Story image

Bij Carrefour doen heel wat Bio groenten en vruchten het zonder plastic verpakking.

Ze worden geïdentificeerd met behulp van een slimme technologie: depigmentatie van de huid met behulp van een laser die de producten een merkteken geeft, zonder dat er afbreuk wordt  gedaan aan de nutritionele kwaliteiten van het product.

Deze oplossing kan alleen toegepast worden op groenten en fruit met een dikke schil. Carrefour heeft deze oplossing ontwikkeld voor een groot aantal groenten en fruit van het gamma Carrefour BIO: avocado's, zoete aardappelen, granaatappels, limoenen, mango's en watermeloenen. Als we enkel en alleen al kijken naar mango’s en avocado’s, merken we hier al een besparing van 1 ton plastic per jaar.

Story image

Carrefour maakt nu gebruiken van biologisch afbreekbare netjes in cellulose ter vervanging van plastic netjes. Ze zijn even stevig en hebben minder impact op het milieu. Zo besparen we bijna 2,6 ton plastic per jaar. Deze milieuvriendelijke verpakking is geschikt voor citrusvruchten maar ook voor uien, waardoor we nog eens 3,5 ton minder plastic per jaar kunnen besparen.

Story image
Story image

Carrefour verkiest recycleerbare verpakkingen voor de aardappelen van het huismerk en stelt twee recycleerbare alternatieven voor. De eerste voorgestelde oplossing bestaat uit recycleerbaar papier. Dit nieuw initiatief bespaart 34 ton plastic per jaar. Als tweede oplossing stelt de retailer een verpakking voor op basis van rietsuiker dat 100% recycleerbaar is. Deze verpakking mag gesorteerd worden in de blauwe PMD-zak.

Story image
Story image

De plastic dop van de diepvrieskruiden Carrefour BIO werd vervangen door een ingewerkte kartonnen giettuit. Deze nieuwe ingreep bespaart 0,6 ton plastic per jaar.

Story image

 In de traiteurafdeling heeft Carrefour het polystyreen waaruit sommige kaas- en vleesverpakkingen bestaan, vervangen door een recycleerbaar en gerecycleerd kartonnen schaaltje. Dit materiaal is gemakkelijk te verwerken en aan het eind van de cyclus te hergebruiken. Deze ecologische aanpak voor Carrefour BIO vlees bespaart 6,4 ton polystyreen per jaar. Ook de verpakking van de charcuterie werden vervangen door kartonnen schaaltjes. Een initiatief dat 7,2 ton polystyreen per jaar bespaart.

Door plastic bakjes te vervangen door een skinpack, bestaande uit 70% karton en plastic folie, die gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn, bespaart Carrefour 13 ton plastic per jaar. Deze oplossing werd ook toegepast in de visafdeling, met name voor de zalm van Carrefour BIO. Een verandering waardoor 2,4 ton plastic per jaar wordt vermeden.

Carrefour heeft de polystyreen bakjes voor kaas vervangen door recycleerbare kartonnen bakjes. Een ecologische actie die 11 ton polystyreen per jaar bespaart

Carrefour biedt het gebruik van een herbruikbare potjes aan (tijdelijk opgeschort tijdens pandemie)

Carrefour is de eerste retailer die het project "Breng je eigen container" lanceerde in al haar winkels in Frankrijk, België, Spanje, Polen en Taiwan.

Dit initiatief is door de Covid-19-pandemie tijdelijk opgeschort.

Om meer consumenten aan te moedigen hun eigen potjes en doosjes mee te nemen aan de bedieningstogen, overweegt Crrefour een reeks herbruikbare doosjes van het huismerk aan te bieden die aan de volgende criteria voldoen : 

  • licht van gewicht 
  • stapelbaar 
  • gemakkelijk schoon te maken 
Aurélie Gerth Woordvoerster - Porte-parole, Carrefour

 

Over Carrefour België

In België telt Carrefour 786 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 230 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van meer dan 11.300 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 230 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, één van de belangrijkste food retailers ter wereld met meer dan 321.000 medewerkers. Met een omzet van bijna 80,7 miljard euro in 2019, telt Carrefour nu 12 200 winkels in meer dan 30 landen. 

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.eu/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.