Carrefour België, Cornet en DW Reusables lanceren met steun van Vlaio en Living Lab, een retourneerbaar minikratje voor bier
16 april 2024
Zaventem, 16 april 2024 - Zoals uiteengezet in de nieuwe Europese regelgeving voor verpakking en verpakkingsafval (PPWR), zijn herbruikbare verpakkingen voor de drankenindustrie een belangrijke drijfveer om de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Herbruikbare bierkratten zijn een van de oudste voorbeelden van een echt gesloten kringloopsysteem. Samen met herbruikbare flessen circuleert de verpakking tientallen jaren tussen brouwerijen, retailers en eindgebruikers.
Een klein statiegeldbedrag maximaliseert het retourpercentage tot bijna 100%, wat tonnen verpakkingsafval voor eenmalig gebruik vermindert. Na hun nuttige lange leven worden de kratten ingezameld om opnieuw te worden vermalen en omgevormd tot nieuwe kratten. Deze eerste- en laatste-mijlsoplossing is niet te vinden in veel andere toeleveringsketens.
Retourneerbare sixpack voor veelvuldig gebruik
Het retourneerbare en volledig merkbare sixpack is de volgende logische stap naar drankkratten voor meermalig gebruik. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en op te bergen, met als bijkomend voordeel dat het minikratje gemakkelijk te retourneren is via de bekende Tomra-machines.
De retourverpakkingen met zes flessen worden opgeslagen in de schappen van de winkelier en bieden hetzelfde winkelgemak als de verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals optimale schapruimte, eenvoudig aanvullen van de voorraad en minder handling van het product. Bovendien zijn de duurzame verpakkingen stapelbaar en verminderen ze het risico op voor-geopende, onverkoopbare eenheden of beschadigde goederen. Bij maatwerkbedrijf MIVAS worden ze na elk gebruik gereinigd voor een gegarandeerde hygiëne.
Van producent tot brouwer tot retailer
Het merk Cornet van Brouwerij De Hoorn, onderdeel van Royal Swinkels, debuteert met de schap klare herbruikbare sixpacks.
"Circulariteit is de hoeksteen van onze duurzaamheidsstrategie. Dit betekent dat we geen energie en materialen verspillen en ervoor zorgen dat ze hun waarde behouden. Met dit initiatief voegen we de daad bij het woord." aldus Pamela De Groote, Senior Brand Marketeer bij Royal Swinkels.
Voor Carrefour kadert dit in haar missie om het voortouw te nemen in de voedseltransitie. De retailer was dan ook onmiddellijk gewonnen om deze verpakking in haar hypermarkten aan te bieden.
"Carrefour wil samen met leveranciers en retailers duurzamere verpakkingen promoten en het bewustzijn van de consument hiervoor te verhogen", verduidelijkt Lotte Krekels, Packaging Manager.
"De verstedelijking beïnvloedt de trend naar kleinere herbruikbare verpakkingen,” vult Marine Bresson, Duurzaamheidsmanager aan.
DW Reusables, de producent van de verpakkingen, zal de verpakkingen bovendien produceren van 100% afval. Door post-consumer plastic materiaal te gebruiken om de verpakking te produceren, worden de materialen teruggebracht in een circulaire economie.
Het project wordt voorgesteld op het World Circular Economy Forum op 17 april in Brussel. Dat is 's werelds toonaangevende evenement voor denkers over de circulaire economie, waar de meest impactvolle circulaire oplossingen worden getoond.
Het is de bedoeling dat de eerste verpakkingen met statiegeld vanaf dit najaar in de winkels van Carrefour beschikbaar zijn. De verschillende partners zullen in de eerste helft van volgend jaar een evaluatie maken.
Brede samenwerking
Het Living Lab wordt uitgevoerd door het brede samenwerkingsverband van DW Reusables, Carrefour België, Royal Swinkels, Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, het REuse Lab van de Universiteit Antwerpen en de sociaaleconomische onderneming MIVAS.
Dit initiatief werd mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO, onder de vorm van een Living Lab. VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners. VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen. VLAIO onderneemt deze acties in het kader van het partnerschap Vlaanderen Circulair.
Het partnerschap kwam tot stand dankzij de Vlaamse Green Deal Anders Verpakt.