Skip to Content

Carrefour geeft nationale zichtbaarheid aan haar steun voor de horecasector

Evere, 11 maart 2021 - Sinds het begin van de coronacrisis hebben Carrefour België en haar winkels het aantal lokale en individuele initiatieven vermenigvuldigd om restauranthouders, die zich moesten heruitvinden om de crisis te overleven, te helpen. Om hun steun op nationaal niveau uit te breiden, werkt Carrefour België samen met “Sharing Food”, het Waals-Brabantse bedrijf achter de concepten “Mex y Co” en “C R A Q U A G E”. Door hun krachten te bundelen hebben de twee bedrijven een manier bedacht die alle restauranthouders in het land toelaat hun maaltijden makkelijk te verkopen in Carrefour-winkels. 

Een platform niet langer alleen voor lokale producenten, maar ook voor de horeca

Carrefour België beheert al enkele jaren een platform dat lokale producenten rechtstreeks in contact brengt met winkels uit de buurt. Om de horeca te helpen zich in tijden van crisis heruit te vinden, stelt de retailer dit platform nu ter beschikking van restauranthouders die hun maaltijden in Carrefour-winkels willen verkopen. 

Om zich bij dit initiatief aan te sluiten moeten restauranthouders hun werkmethoden een beetje herzien om te voldoen aan enkele regels die specifiek zijn voor de detailhandel. Ze moeten onder andere: 

  • Een vergunning krijgen van het FAVV voor de B2B-commercialisering en de etiketteringsnormen respecteren (vermelding van de productiedatu, de bewaartermijn, allergenen etc.).

  • De mogelijkheid  hebben om barcodes te creëren (indien dit niet het geval is kan Carrefour gedurende 6 maanden barcodes toewijzen aan hun product(en)). 

Carrefour wil hen de taak echter zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom werd een lastenboek opgesteld dat minder uitgebreid is dan in de meeste partnerschappen in de retail. 

“We hebben een hele reeks regels opgesteld om deze samenwerking voor de restauranthouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zij bepalen bijvoorbeeld de prijs van de gerechten die in de winkel worden verkocht en ze kunnen de onverkochte artikelen ophalen”, legt Christophe De Clercq, Directeur Verse Producten bij Carrefour België, uit. 
 

Sharing Food als voorbeeld

Sommige restauranthouders zijn misschien terughoudend om de sprong te wagen omdat ze denken dat dit proces nog te veel moeilijke stappen vereist. Yannic Francart van de “Sharing Food” groep die achter het initiatief zit van deze geformaliseerde samenwerking met Carrefour België bewijst echter het tegendeel. Het is niet zo ingewikkeld als men zou denken om een aanbod aan te passen aan de detailhandel. Sharing Food heeft zo zijn restaurant omgevormd tot een productie-atelier en past zijn logistiek elke dag aan om zo efficiënt mogelijk te zijn. De producten van de onderneming en van het restaurant worden sinds het begin van het jaar aangeboden in 10 Carrefour-winkels. 

“Ook al blijven we hopen op een spoedig herstel van de horeca, we realiseerden ons snel dat we andere perspectieven moesten ontwikkelen. Dit platform voor restauranthouders is het resultaat van lange en constructieve gesprekken met Carrefour België om een samenwerkingskader op te zetten dat rekening houdt met de beperkingen van elke partij. Ik hoop dat deze uitwisselingen andere restauranthouders in staat stellen hun activiteiten nieuwe leven te geven door hun gerechten in supermarkten aan te bieden. Natuurlijk sta ik ter beschikking voor elke restauranthouder die advies nodig voor hij of zij aan dit avontuur begint”, legt Yannic Francart, oprichter van Sharing Food, uit. 

 

Al actief in 9 winkels, binnenkort in heel België

Momenteel worden in 9 Carrefour-winkels, waaronder 7 hypermarkten zoals  de Hypermarkt van Bierges, Oudergem en Evere, al gerechten van plaatselijke restauranthouders verkocht. De consument kan deze gerechten vinden in nieuwe koelvakken aan de ingang van de winkel of in de afdeling verse producten, naast andere bereide gerechten. 

Restauranthouders die geïnteresseerd zijn in deze samenwerking, kunnen een aanvraag indienen bij de Carrefour-winkel die het dichts bij hun zaak gelegen is. Merk op dat elke winkel de producten van twee restauranthouders in haar aanbod kan opnemen, zonder beperking van het aantal gerechten per vestiging. 

Hoewel deze actie vooral bedoeld is om de restauranthouders te ondersteunen in afwachting van de heropening van de horeca, is het eventueel mogelijk deze samenwerking op lange termijn uit te breiden, onder nieuwe voorwaarden en indien het aanbod een sterke aanvulling vormt op het bestaande aanbod van de winkel.

Contacteer ons
Aurélie Gerth Woordvoerster - Porte-parole, Carrefour
Aurélie Gerth Woordvoerster - Porte-parole, Carrefour
Over Carrefour België

In België telt Carrefour 786 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 230 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van meer dan 11.300 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 230 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, één van de belangrijkste food retailers ter wereld met meer dan 321.000 medewerkers. Met een omzet van bijna 80,7 miljard euro in 2019, telt Carrefour nu 12 200 winkels in meer dan 30 landen. 

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.eu/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.