Carrefour lanceert de week van de Voedseltransitie

Evere, 13 oktober 2020 – De oproep voor een gezondere voeding met meer respect voor het milieu, en die toegankelijk is voor iedereen, wordt steeds luider. Carrefour heeft als ambitie om de leider te zijn van de voedseltransitie en verbindt zich opnieuw door het tot stand brengen van een ‘Voedseltransitiepact’ met als doel haar leveranciers samen te brengen en samen deze uitdaging aan te gaan. De retailer wil de consument ook betrekken bij dit engagement en organiseert  de Week van de Voedseltransitie. Van 14 tot 26 oktober zullen 22 producten van nationale merken die bijdrage aan de voedseltransitie in de kijker worden gesteld in in de folder en de rekken van Carrefour. 

Sinds een aantal jaren kunnen we deze beweging voelen: consumenten hebben steeds meer aandacht voor de kwaliteit van hun voeding. Het concept van de voedseltransitie is dus actueel. De voedseltransitie is niet enkel een uitdaging, maar ook een kans. Het betreft niet alleen het aanbieden van een gezondere voeding die het milieu meer respecteert, maar het is ook belangrijk om na te denken over een voedingssysteem dat economisch duurzaam is en toegankelijk voor het geheel van de bevolking. 

Een Voedseltransitiepact dat nationale merken betrekt

Het engagement van Carrefour inzake de voedseltraditie is niet nieuw. Met haar eigen merken heeft Carrefour al een hele reeks van initiatieven genomen om gezondere voeding aan te bieden en plastic verpakkingen te verminderen. 

 Avec son programme Act for Food et les nombreuses initiatives qui en découlent, Carrefour s’est toujours positionné comme un des leaders de la transition alimentaire. Nous privilégions ainsi la qualité à la quantité, les produits biologiques, le goût et l'authenticité et nous travaillons sur le Nutriscore, la réduction d’emballages, la suppression d’additifs, la réduction de sucre, de sel, etc. Concrètement, cette volonté s’exprime notamment avec nos gammes Bio, Prix Sains et Filière Qualité Carrefour », explique François-Melchior de Polignac, CEO Carrefour Belgique.

« Met haar Act for Food-programma en de vele initiatieven die daaruit voortvloeien, heeft Carrefour zichzelf altijd gepositioneerd als leider in de voedseltransitie. Wij geven daarom voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit, biologische producten, smaak en authenticiteit. Wij werken rond de Nutriscore, het verminderen van verpakkingen, het verwijderen van additieven, het verminderen van suiker, zout, enz. Dit komt tot uiting in onze Bio-gamma, gezonde prijzen en de Kwaliteitsketen Carrefour, legt François-Melchior de Polignac, CEO Carrefour Belgium uit.

Het merk is er echter van overtuigd dat alle belanghebbenden op het gebied van voeding hun krachten moeten bundelen om dit doel te bereiken. Daarom heeft Carrefour het Voedseltransitiepact opgericht om samen te werken met zijn leveranciers. Tot op heden hebben 26 leden (zie volledige lijst hieronder) zich bij het project aangesloten. Na selectie door een Carrefour-jury, kunnen leden hun innovaties laten testen op zes markten (waaronder Carrefour België) en deelnemen aan een task force rond een bepaalde thematiek (bijvoorbeeld biodiversiteit, traceerbaarheid, enz.). Daarnaast wordt jaarlijks een rapport gemaakt over de geboekte vooruitgang op basis van 15 indicatoren van het Pact: aantal ton CO2 bespaard, verpakking, percentage producten met Nutriscore, etc.

Ook consumenten kunnen hun voordeel halen uit het Voedseltransitiepact 

Om dit initiatief bij de consument te promoten, organiseert Carrefour tussen 14 en 26 oktober de Week van de voedseltransitie met als slogan “Samen voor morgen”. Dit initiatief wordt georganiseerd in maar liefst 6 landen: België, Frankrijk, Italië, Polen, Roemenië en Spanje. 22 producten van nationale merkleveranciers worden onder de aandacht gebracht omdat ze bijdragen aan de voedseltransitie. Dat wil zeggen: producten met minder verpakking, gezonder, transparanter, duurzamer en vooral toegankelijk voor iedereen.

Deze 22 producten worden tegen een voorkeurstarief verkocht en stellen klanten in staat om extra veel bonuspunten te verzamelen, tot wel 150 extra bonuspunten per product.Tot deze producten behoren onder andere pasta van het merk Barilla, (700 ton CO2 wordt bespaard via ecologisch verantwoord transport), yoghurt met fruitsmaak van Danone (samenwerking met lokale boerderijen) of zelfs kaasschijfjes van Leerdammer (verpakkingen zijn 100% recyclebaar).

Volledige lijst van leden die zich bij het Pact hebben aangesloten

1. Andros
2. Barilla
3. Beiersdorf
4. Bel
5. Bonduelle
6. Bolton Food
7. Colgate
8. Danone
9. Essity
10. General Mills
11. Henkel
12. Innocent
13. JDE
14. Johnson & Johnson
15. Kellogg’s
16. L'Oreal
17. Mars
18. McCain
19. Mondelez
20. Nestlé
21. Nomad Foods
22. PepsiCo
23. P&G
24. Savencia
25. SEB
26. Unilever

Alle informatie over het Voedselovergangspact van Carrefour is beschikbaar op het volgende adres: https://www.carrefour.com/en/csr/commitment/food-transition-hub.

Food Transition Week Folder-NL-Samen-Voor-Morgen.pdf

PDF - 4.6 Mb

Aurélie Gerth

Woordvoerster - Porte-parole, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

Carrefour België is een toonaangevende supermarktketen met meer dan 700 winkels - de Carrefour Hypermarkten, de supermarkten Carrefour Market en de Carrefour Express buurtwinkels - en 180 Carrefour Drive afhaalpunten. Carrefour biedt haar klanten in de fysieke winkels en online een ruime keuze aan producten en diensten tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inzet van meer dan 11.000 gemotiveerde medewerkers. Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, een van 's werelds grootste food retailers, met 14.000 winkels in meer dan 40 landen. Bezoek voor meer informatie onze mediaroom https://newsroom.carrefour.eu, onze website https://www.carrefour.be/nl.html, of LinkedIn @CarrefourBelgium.