Carrefour zet zich in voor het welzijn, de veiligheid en de gezondheid van haar medewerkers

Zaventem, 27 april 2023 - De Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, die op vrijdag 28 april plaatsvindt, heeft als doel een veilige en gezonde werkomgeving te bevorderen. Carrefour acht belangrijk het fundamentele recht op werk te respecteren. Het welzijn van al haar medewerkers, zowel op het hoofdkantoor als in de winkels, is dan ook   van het grootste belang voor de retailer. Daarom ontwikkelt Carrefour al vele jaren nieuwe strategieën om haar medewerkers de best mogelijke werkomstandigheden aan te bieden.

Om de behoeften van haar medewerkers beter te kaderen, heeft Carrefour een algemene analyse gemaakt van het welzijn op het werk in haar winkels en kantoren. Na deze analyse heeft elke lokale organisatie een gepast actieplan opgesteld, dat Carrefour in staat stelde oplossingen voor te stellen voor de problemen die door haar medewerkers werden aangekaart. Desalniettemin is dit een lopend proces en moeten er nog veel uitdagingen worden opgelost.   

Zoals Luc Cooman, Director Health, Safety and Risk Management, uitlegt: “Onze gezondheid en Welzijn is één van onze meest dierbare bezittingen. Om die te beschermen en in die permanente uitdaging te kunnen slagen moeten we blijvend kunnen rekenen op elke medewerker, leidinggevende en lokaal CPBW. Een gezonde werkomgeving creëren we samen met alle Carrefour medewerkers.”

Veiligheid

  • Carrefour heeft de conformiteit van de elektrische installaties in haar winkels voltooid.

  • Sommige genomen maatregelen hebben betrekking op één afdeling in het bijzonder, met name de vismarkt, waar opleidingen en risicobeoordelingen werden uitgevoerd om de conformiteit van de gereedschappen te waarborgen

  • Alle maatregelen die Carrefour genomen heeft, hebben de frequentie en de ernst van arbeidsongevallen doen dalen. In totaal werden bijna 10.000 arbeidsdagen teruggewonnen dankzij het werk van de winkels, die erin slaagden een gezond werkklimaat te creëren. 

Gezondheid

  • Er werden onderzoeken uitgevoerd om de ergonomie op de werkplek te beoordelen om het risico op musculoskeletale aandoeningen en andere ziekten te voorkomen.

  • Met de ontwikkeling van telewerk heeft Carrefour praktijkopleidingen opgezet waarbij ergonomen advies geven aan medewerkers om de installatie van hun werkplekken te optimaliseren.

  • Wat de winkels betreft, werden ook opleidingen en aanbevelingen gegeven om de ergonomie te verbeteren bij het hanteren van goederen na levering in de winkel.

Psychosociale risico's

  • Carrefour wil een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van haar medewerkers. De retailer moedigt haar medewerkers aan om voor zichzelf te zorgen of om indien nodig een beroep te doen op de preventieadviseur of de sociale dienst van de retailer

  • Carrefour veroordeelt pesterijen op het werk ten zeerste en sensibiliseert haar medewerkers over dit onderwerp. In gevallen waarin corrigerende maatregelen nodig zijn, neemt Carrefour haar verantwoordelijkheid. 

  • Om de balans tussen werk en privéleven te vergemakkelijken, werd een nieuwe werkorganisatie ingevoerd met aangepaste werkuren en een vaste vrije dag voor het winkelpersoneel.

Carrefour moedigt haar medewerkers aan om contact op te nemen met hun lokale preventieadviseur voor alle vragen in verband met welzijn, gezondheid en veiligheid op het werk. Deze informatie is essentieel om Carrefour in staat te stellen een doeltreffend welzijnsbeleid te voeren en eventuele problemen op te lossen.

Aurélie Gerth

Aurélie Gerth

PR & Corporate Communications Director, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

In België telt Carrefour 705 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 180 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van 11.244 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo, Deliveroo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 180 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep. Met een multi-format netwerk van bijna 14.000 winkels in meer dan 40 landen is de Carrefour Groep een van 's werelds grootste food retailers. Carrefour behaalde in 2021 een omzet van 90,8 miljard euro. Zijn netwerk van geïntegreerde winkels biedt werk aan meer dan 335.000 mensen die ertoe bijdragen dat Carrefour wereldleider wordt in de overgang naar voeding voor iedereen, door elke dag kwaliteitsvoeding aan te bieden, overal toegankelijk en tegen een redelijke prijs. In totaal werken er wereldwijd meer dan 500.000 mensen onder de vlag van Carrefour.

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.be/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.