De enige retailer die blockchain ontwikkelt in België, Carrefour breidt het uit tot de weidekoe Kwaliteitsketen Carrefour

  • Carrefour breidt het gebruik van blockchain uit tot de weidekoe Kwaliteitsketen Carrefour

  • Deze technologie beantwoordt aan de vraag van de consument naar meer transparantie.

  • Voor elke partij de weidekoeien van Kwaliteitsketen Carrefour kan de consument de GPS-coördinaten raadplegen om te weten te komen waar de koe is gefokt, en ontdekken welke fok praktijken en kwaliteitscontroles de partners tijdens het hele productieproces toepassen. 

Zaventem, 1 december 2022 - Om de best mogelijke traceerbaarheid van voedsel te garanderen, breidt Carrefour het gebruik van blockchain uit tot de weidekoe Kwaliteitsketen Carrefour. Als eerste Europese retailer die in 2018 een blockchain voor de traceerbaarheid van voedsel lanceerde, breidt Carrefour in samenwerking met IBM het gebruik van deze technologie uit om tegemoet te komen aan de vraag van de consument naar meer transparantie over de herkomst en de productiemethode van de producten die hij serveert.  

Dankzij de blockchain die al in andere productcategorieën werd ingezet, biedt Carrefour België 73 Carrefour Quality Lines aan, waarvan 36 Belgische, die meer dan 300 referenties vertegenwoordigen. Klanten kunnen informatie krijgen over de CQF-producten door simpelweg de QR-code op de verpakking te scannen. Dit geeft toegang tot volledige traceerbaarheid, van de plaats waar het product wordt gekweekt tot het moment waarop het in de schappen wordt gelegd. 

Concreet kan de consument voor elke partij weidekoeien de GPS-coördinaten raadplegen om te weten te komen waar de koe is gehouden en om de door de partners tijdens het hele productieproces toegepaste houderij praktijken en kwaliteitscontroles te ontdekken. 

Beter voor de producenten

Met de Kwaliteitsketen staat Carrefour in direct contact met vier groepen Belgische fokkersverenigingen. Deze samenwerking garandeert een eerlijke en transparante vergoeding en maakt het mogelijk de familiale landbouw van deze veehouders in stand te houden. 

Beter voor de dieren

De koeien worden geboren en gefokt op dezelfde boerderij met respect voor het dierenwelzijn. Ze krijgen een plantaardige voeding op basis van gras, zonder GGO’s (<0,9%) en zonder soja tijdens het afmesten. De koeien grazen gedurende ten minste 150 dagen per jaar in de open lucht. 

Beter voor het milieu

Deze Kwaliteitsketen Carrefour biedt ook respect voor het milieu. 

Dankzij fokken met beweiding kan het graslandecosysteem in stand gehouden worden. Op deze manier wordt koolstof vastgehouden in de grond. Zo wordt een deel van de broeikasemissies van de koeien gecompenseerd.

Tijdens het mesten krijgen de koeien sojavrij en lokaal voer. Hun voeder wordt namelijk op de boerderij zelf geproduceerd. 

Bovendien wordt het vlees verpakt in een skinpack om de hoeveelheid plastic die wordt gebruikt te verminderen.

Beter voor de klant

Tot slot biedt de weidekoe van de Kwaliteitsketen Carrefour ook voordelen voor de klant. Het ras van de koe wordt geselecteerd op basis van de kwaliteit van het vlees (vooral Wit - Blauw - Belgisch), dat afkomstig is van oudere dieren en daardoor gemarmerd en malser is en beter smaakt. 

Last but not least zijn dit 100% Belgische producten want Carrefour werkt in het kader van de Kwaliteitsketen rechtstreeks samen met meer dan 100 Belgische veehouders. Dit garandeert de traceerbaarheid van de producten van het begin tot aan het einde van de productieketen.

De blockchain garandeert traceerbaarheid

Dankzij de traceerbaarheid die de blockchain biedt, kunnen consumenten al deze informatie eenvoudig zelf verifiëren. Meer dan een technologie is blockchain het resultaat van teamwerk tussen Carrefour en haar partners die zich elke dag inzetten voor betere productiemethoden en dus betere producten voor de consument.

Aurélie Gerth

Woordvoerster, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

Carrefour België is een toonaangevende supermarktketen met meer dan 700 winkels - de Carrefour Hypermarkten, de supermarkten Carrefour Market en de Carrefour Express buurtwinkels - en 180 Carrefour Drive afhaalpunten. Carrefour biedt haar klanten in de fysieke winkels en online een ruime keuze aan producten en diensten tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inzet van meer dan 11.000 gemotiveerde medewerkers. Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, een van 's werelds grootste food retailers, met 14.000 winkels in meer dan 40 landen. Bezoek voor meer informatie onze mediaroom https://newsroom.carrefour.eu, onze website https://www.carrefour.be/nl.html, of LinkedIn @CarrefourBelgium.