De Kringwinkel en Carrefour openen eerste circle-wall

Inzameling van tweedehandskleding door De Kringwinkel bij Hypermarkt Carrefour Brugge

BRUGGE, dinsdag 27 juli 2021 – Vandaag openen De Kringwinkel en Carrefour, de “circle-wall” in de Carrefour B-Park in Brugge. Dit is de allereerste circulaire circle-wall met geefpunt voor textiel in een Vlaamse supermarkt. In de circle-wall kan je naast gebruikte batterijen, papier, lampen en plastic ook herbruikbare kleding, schoenen, tafel- en bedlinnen doneren. Op deze manier bundelen Carrefour en De Kringwinkel hun krachten om samen hergebruik van kleding en textiel te stimuleren en zo de afvalberg te verkleinen.  

De Kringwinkel en Carrefour starten duurzame samenwerking

De Kringwinkel zamelt al meer dan 20 jaar textiel in via haar vestigingen en via textielcontainers in diverse gemeenten. Deze kleding wordt in de verschillende textielsorteercentra gesorteerd en vervolgens in de eigentijdse Kringwinkels verkocht. 

Jolien Roedolf, Business Developper bij HERW!N: “Met deze pop-up circle-wall willen we mensen stimuleren om hun oud textiel mee te brengen en te doneren als ze komen winkelen. Gemak is één van de belangrijkste redenen waarom consumenten doneren aan De Kringwinkel. Deze samenwerking met Carrefour past dus perfect in onze strategie om meer diverse en toegankelijke geefpunten te installeren. We hopen dan ook dat de andere Carrefours geïnspireerd raken door deze pop-up en dat we de circle-walls met de textiel geefpunten kunnen uitrollen over heel Vlaanderen. ”  

 

Meer lokaal hergebruik, meer jobs 

De Kringwinkels hebben het potentieel om nog meer goederen van de afvalberg te redden waardoor ze de milieudoelstelling van 7 kilo hergebruik per Vlaming tegen 2022 zouden kunnen halen.  In de regio Brugge is er momenteel een grote nood aan extra textiel, want De Kringwinkel ‘t rad kreeg van veel gemeenten in de regio voorlopig nog geen toelating om er textielcontainers te plaatsen. Het inzamelpotentieel is in deze regio dus extra groot.
 

Serge Geloen, operationeel directeur bij De Kringwinkel ’t rad: “Hoe meer spullen we inzamelen, hoe groter de instroom en de kwaliteit van de spullen en hoe meer we kunnen verkopen en dus hergebruiken. Maar vooral hoe meer hergebruik, hoe meer mensen we aan het werk kunnen zetten. 80% van onze medewerkers werkt in het kader van sociale tewerkstelling. Om uiteenlopende redenen zoals

langdurige ziekte, armoede… was er geen plaats voor hen op de reguliere arbeidsmarkt. Via

De Kringwinkel kunnen ze werkervaring opdoen om zo opnieuw kans te maken om door te

stromen naar andere jobs.”

 

Missie Zero Waste

De strijd tegen afval is een grote zorg bij burgers en consumenten. Als grote speler in de grootdistributie is Carrefour zich al jaren bewust van haar essentiële rol en handelt ze dus ook overeenkomstig. Dit initiatief kadert dan ook in hun duurzaamheidsprogramma 'Act for Food' en het participatieplatform Missie Zero Waste. 

Bruno Delhaye, winkeldirecteur Carrefour Brugge B-park: "Bij Carrefour willen we onze bijdrage leveren om te evolueren naar een circulaire economie. Daarnaast zijn we een zeer inclusieve werkgever die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Een samenwerking met De Kringwinkel was dan ook heel logisch voor ons. Door onze klanten de mogelijkheid te bieden om gebruikt textiel in onze winkel binnen te brengen en een tweede leven te schenken, bieden we hen niet alleen een extra dienst aan, maar helpen we De Kringwinkel ook om meer spullen op te halen.” 


Uit onderzoek blijkt dat nog steeds ongeveer de helft van de gebruikte kleding in de vuilnisbak verdwijnt, waardoor hergebruik en recycling niet meer mogelijk zijn. Door textielinzameling ook bij winkels zoals Carrefour te doen, komt er meer kleding terecht in de circulaire cyclus en komt er minder kleding bij het afval terecht. Door deze samenwerking willen we samen lokaal hergebruik van kleding stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Voor textiel geldt 1 kilo hergebruik = 3,4 kilo CO₂ besparing. (bron: CE Delft iov BKN)

Samen voor meer impact

Over De Kringwinkel

De Kringwinkel, dat zijn 162 tweedehands- en outletwinkels in de sociale economie die zich achter deze merknaam verzameld hebben en samenwerken op vlak van communicatie en kwaliteit. Kringwinkels staan voor:  

• Sociale tewerkstelling: Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. De Kringwinkel biedt een job, een opleiding en een toekomstperspectief aan meer dan 5800 medewerkers die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt.  

• Aandacht voor het klimaat: De Kringwinkel haalt herbruikbare goederen op en verkoopt ze weer. Hierdoor komen ze niet op de afvalberg terecht. 

•  Originele en betaalbare spullen: We willen ervoor zorgen dat iedereen, ook met een beperkt budget, kwaliteitsvolle goederen kan kopen. Voor basisproducten bewaken we dan ook steeds een basisprijs. Ons aanbod varieert elke dag. 
 

Voor meer persinformatie: 

Karen Roose, karen@herwin.be, 0472 80 14 87 (22-23 juli ‘21)

Jolien Roedolf, jolien@herwin.be, 0479 78 81 82 (terug vanaf 26 juli ‘21)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

Carrefour België is een toonaangevende supermarktketen met meer dan 700 winkels - de Carrefour Hypermarkten, de supermarkten Carrefour Market en de Carrefour Express buurtwinkels - en 180 Carrefour Drive afhaalpunten. Carrefour biedt haar klanten in de fysieke winkels en online een ruime keuze aan producten en diensten tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inzet van meer dan 11.000 gemotiveerde medewerkers. Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, een van 's werelds grootste food retailers, met 14.000 winkels in meer dan 40 landen. Bezoek voor meer informatie onze mediaroom https://newsroom.carrefour.eu, onze website https://www.carrefour.be/nl.html, of LinkedIn @CarrefourBelgium.