Een nieuwe Kwaliteitsketen Carrefour: de gerookte Omegabaars

  • Gekweekt in duurzame aquacultuur
  • Ambachtelijk rookproces door een familiebedrijf
  • Gevoed met 100% plantaardige grondstoffen

Maandag 14 oktober 2019- Carrefour engageert zich al lang tegen overbevissing. De keuze om de Omegabaars op te nemen in haar visgamma was dus vanzelfsprekend. Het gamma van de Omegabaars van Kwaliteitsketen Carrefour krijgt er een delicaat en verfijnd product bij: de gerookte Omegabaars. De vis wordt op dezelfde milieuvriendelijke manier geproduceerd als de klassieke Omegabaars: hij wordt gekweekt in Belgische en duurzame aquacultuur, krijgt gezonde, plantaardige en antibioticavrije en omega 3-rijke voeding. 

Story image

Een visboerderij uniek in de wereld

Dierenwelzijn is geen loos begrip in de visboerderij waar de Omegabaars van Kwaliteitsketen Carrefour wordt gekweekt. De vis groeit inderdaad op in gecontroleerde omstandigheden en krijgt dus geen giftige stoffen binnen. Het visvoer van de Omegabaars bestaat vooral uit granen en oliehoudende zaden en bevat geen vismeel of visolie. Enkel 100% plantaardige grondstoffen worden gebruikt, zoals maïs, lijnzaad en zee-algen.

Sinds enkele jaren zocht de producent de mogelijke koppeling tussen glastuinbouw en viskwekerij. De visboerderij heeft samen met een naburige tomatenkwekerij een ecologisch recirculatiesysteem uitgewerkt.

Dit systeem gebruikt een zuiveringssysteem dat het water constant filtert. Het water is de regen die op de tomatenserres valt naast de boerderij. Het gaat naar de kweekbakken en wordt vervolgens gezuiverd. De reststoffen worden gebruikt om de tomatenplanten te bemesten. De biologische filters garanderen een antibiotica- en hormoonvrije teelt. Dat resulteert in een gesloten en circulair systeem zonder enige impact op de natuur.

Een ambachtelijk rookproces

Het familiebedrijf rookt sinds 1979 de Omegabaars warm en op natuurlijke wijze op eiken- en beukenhout, waardoor de vis een delicaat houtaroma krijgt. Het roken gebeurt in twee fasen. De vis wordt gepekeld en blijft slechts een paar uur in een zoutbad. Vervolgens wordt hij uit het bad genomen en rust hij voordat hij in de rookruimte geplaatst wordt. De gerookte Omegabaars wordt verkregen na roken bij 75 tot 80 ° C met fijn beuken- en eikenhout. Hij wordt warm gerookt op de huid omdat dit een belangrijke functie heeft: het houdt vocht in het product en voorkomt dat het uitdroogt. Deze techniek houdt de vis soepel en maakt hem gemakkelijk te snijden.

Kwaliteitsketen Carrefour

Het label van de Kwaliteitsketen Carrefour is gebaseerd op 3 belangrijke principes:

  • Het respect voor de klant door kwaliteit te bieden tegen een betaalbare prijs;
  • Het respect voor de producent door een duurzaam partnerschap
  • Het respect voor dieren en het milieu, dankzij zeer strikte normen.

Op deze manier creëert Carrefour waarde voor de hele keten, biedt een duurzaam alternatief en kwaliteit voor de pluimveesector en vecht tegen de devaluatie van landbouwproducten.

Over Carrefour België

In België telt Carrefour 786 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 230 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van meer dan 11.300 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 230 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, één van de belangrijkste food retailers ter wereld met meer dan 321.000 medewerkers. Met een omzet van bijna 80,7 miljard euro in 2019, telt Carrefour nu 12 200 winkels in meer dan 30 landen. 

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.eu/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.