In 2020 verminderde Carrefour haar verpakkingen met bijna 2000 ton

Evere, 24 november 2020 - Ter gelegenheid van de Europese Week van de Afvalvermindering, die plaatsvindt van 21 tot 29 november 2020, maakt Carrefour de balans op van haar concrete inspanningen om plastic te verminderen en te vervangen door recycleerbare verpakkingen. Dankzij een reeks acties die in de loop van 2020 werden ondernomen, heeft Carrefour het gebruik van plastic met 1942 ton kunnen terugdringen. Carrefour is hierbij begonnen met het vervangen van heel wat verpakkingen van haar huismerk.

Met Act for Food zet Carrefour zich in om goede, gezonde en kwaliteitsvolle voedingsproducten aan te bieden aan de consument aan de hand van 19 acties, waarvan er 3 betrekking hebben op Carrefour's eigen huismerkverpakkingen.

Deze 3 acties zijn : actief strijden tegen plastic, de verpakking van haar producten verminderen, en tegen 2025 evolueren naar 100% recycleerbare verpakkingen voor Carrefour-producten. Wat deze laatste actie betreft, herziet Carrefour tussen 800 en 2000 van haar verpakkingen per jaar. Carrefour heeft 96% van de verpakkingen van haar eigen merk recycleerbaar gemaakt. Er werd een actieplan opgesteld waarbij innovaties op het gebied van eigen merkverpakkingen deel moeten uitmaken van de circulaire economie.

De strijd tegen plastic aangaan door te stoppen met het kopen en verkopen ervan (wanneer de voorraad op is)

Deze maatregelen vloeien voort uit actie 9 van Act for Food, waarbij Carrefour zich ertoe verbindt om plastic producten voor eenmalig gebruik te bannen en alle milieuvriendelijke alternatieven te promoten.

In oktober 2020 is Carrefour gestopt met de verkoop van plastic zakken aan de kassa's, waardoor het plastic met 703 ton per jaar is afgenomen. Deze zakken werden vervangen door ocean bags gemaakt van maritiem afval, en draagtassen van BIO-katoen.

Carrefour is gestopt met de verkoop van plastic zakken in de groente- en fruitafdelingen en heeft deze vervangen door alternatieven: herbruikbare zakjes van BIO-katoen.

Een groot aantal Carrefour BIO-groenten en fruit hebben geen plastic verpakkingen meer. Door een slimme lasertechniek wordt de schil gemarkeerd zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de nutritionele kwaliteiten van het product. Hierdoor moeten deze producten niet meer afzonderlijk verpakt worden. ​ Als we enkel en alleen al kijken naar mango’s en avocado’s, merken we hier al een besparing van 1 ton plastic per jaar.

Bannen van plastic door de verpakking van heel wat producten te vervangen

De verpakking van heel wat producten werd aangepast, vervangen of aangeboden in een recycleerbare versie, wat een aanzienlijke vermindering van plastic heeft meegebracht. Hier zijn talrijke voorbeelden van. Hierna vindt u een niet exhaustieve lijst : ​ ​ 

In het kader van zijn engagement om actief te strijden tegen plastic, heeft Carrefour voor haar 1kg aardappelen van het Carrefour-merk een verpakking ontwikkeld van 95% recycleerbaar papier. Dit nieuwe initiatief levert een besparing op van 34 ton plastic per jaar.

Met actie 14 wil Carrefour tegen 2025 naar 100% recycleerbare verpakkingen voor Carrefour-producten evolueren. De nieuwe zakken Carrefour-aardappelen van 2,5 en 5 kg zijn een concreet bewijs van deze wens om het gebruik van recycleerbare materialen te bevorderen. De verpakking wordt nu geproduceerd op basis van rietsuiker en is dus 100% recycleerbaar. Sorteren in blauwe PMD-zakken (afhankelijk van de gemeente).

Carrefour heeft gekozen voor cellulose-netjes ter vervanging van plastic netjes. Deze zijn net zo sterk, maar hebben een verminderde impact op het milieu. De besparing bedraagt dus bijna 2,6 ton plastic per jaar. Deze milieuvriendelijke verpakking is geschikt voor citrusvruchten maar ook voor uien. Deze vervanging levert een besparing op van 5,2 ton plastic per jaar.

Carrefour bant de kartonnen oververpakking van de gerookte zalm van haar huismerk, wat een besparing oplevert van 48 ton karton per jaar.

In de traiteurafdeling heeft Carrefour het polystyreen, dat voor sommige kaasverpakkingen wordt gebruikt, vervangen door verpakkingen van recycleerbaar materiaal zoals karton, dat aan het einde van de cyclus gemakkelijk te verwerken en te hergebruiken is. Deze ecologische aanpak levert een besparing op van 11 ton polystyreen per jaar.

De koffiecapsules van het merk Selection Carrefour, die geschikt zijn voor Nespresso machines, worden nu aangeboden in een kartonnen verpakking. Een ecologische oplossing die het gemakkelijker maakt om deze capsules, die in grote aantallen gebruikt worden, te recycleren. In totaal komt dit neer op een besparing van 0,6 ton plastic per jaar!

De afzonderlijke ​ verpakkingen van de capsules, werden eveneens uit het Carrefour-assortiment verwijderd. Dit initiatief levert een besparing op van 4 ton plastic per jaar.

De Carrefour groentesoepen (700 ml) zijn verkrijgbaar in de Carrefour-traiteurafdeling in recycleerbare glazen flessen. Deze ecologische en kwalitatieve verpakking voorkomt een overmatige productie van plastic.

Carrefour's assortiment charcuterieproducten doet het nu zonder polystyreen, waarvan bekend is dat het vervuilend is. De schalen in de delicatessenafdeling zijn nu gemaakt van recycleerbaar karton. Ze kunnen dus worden weggegooid bij papier en karton. Dit initiatief levert een besparing op van 7,2 ton polystyreen per jaar.

Versheid, kwaliteit, houdbaarheid: de grenzen van het vervangen van plastic 

Plastic kan nog niet overal zo gemakkelijk worden afgeschaft omdat het wel degelijk zorgt voor een betere houdbaarheid en bescherming van het product. Plastic maakt het immers mogelijk de houdbaarheid te verlengen en de kwaliteit en versheid van het product te garanderen, waardoor er minder verliezen zijn en voedselverspilling wordt vermeden.

"Verpakkingen dienen in de eerste plaats om producten te beschermen en te bewaren waardoor voedselverspilling wordt tegengegaan. De milieu-impact van het gefabriceerde product over zijn hele levenscyclus is groter dan die van de verpakking zelf. Het is daarom essentieel om het product te beschermen", zegt Lotte Krekels, Packaging Manager bij Carrefour.

De verpakking van elk product wordt onder de loep genomen op het vlak van voedselhygiëne. Indien plastic geen toegevoegde waarde heeft, wordt het niet gebruikt. In het andere geval wordt het vervangen door een recycleerbare versie.

Ook zet Carrefour hoe langer hoe meer in op bulkproducten en stimuleert het bedrijf haar klanten om hun eigen herbruikbare zakken en verpakkingen mee te nemen om het gebruik van verpakkingen in te perken.

Meer voorbeelden op carrefour.eu.

Siryn Stambouli

Siryn Stambouli

Spokesperson, Carrefour

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

Carrefour België is een toonaangevende supermarktketen met meer dan 700 winkels - de Carrefour Hypermarkten, de supermarkten Carrefour Market en de Carrefour Express buurtwinkels - en 180 Carrefour Drive afhaalpunten. Carrefour biedt haar klanten in de fysieke winkels en online een ruime keuze aan producten en diensten tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inzet van meer dan 11.000 gemotiveerde medewerkers. Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, een van 's werelds grootste food retailers, met 14.000 winkels in meer dan 40 landen. Bezoek voor meer informatie onze mediaroom https://newsroom.carrefour.eu, onze website https://www.carrefour.be/nl.html, of LinkedIn @CarrefourBelgium.