Ontdekkingsdagen voor de producenten uit je buurt bij Carrefour: authentieke Belgische producten van kleine producenten in een straal van 40 kilometer

  • De producenten uit je buurt zijn afkomstig van kleine producenten die binnen 40 kilometer van elke winkel gevestigd zijn

  • Carrefour engageert zich tegenover de producenten via een charter (rechtstreekse relatie, volumes op het tempo van de producent, geen exclusiviteitsclausule, eerlijke aankoopprijs en snelle betaling)

  • Carrefour brengt meer dan 12.000 lokale producten van meer dan 800 kleine producenten op de markt

Evere, 22 april 2022 - Lokale producten worden "producten uit je buurt" bij Carrefour. De lokale producten, die 10 jaar geleden in de winkels werden geïntroduceerd, maken integraal deel uit van de strategie van Carrefour om een Belgisch en lokaal assortiment aan te bieden en om zo dicht mogelijk in de buurt in te kopen. Carrefour zet zich via de korte keten in voor lokale producten en positioneert zich op de Belgische markt als de detailhandelaar die het grootste aandeel aan lokale producten aanbiedt.

Ontmoeting met plaatselijke producenten om hun producten uit je buurt te ontdekken

De komende twee weekenden organiseren de Carrefour-winkels ontdekkingsdagen om de klanten de gelegenheid te geven deze producten te proeven en kennis te maken met plaatselijke producenten uit hun regio die hun producten bij Carrefour verkopen.

Deze proeverijen zullen plaatsvinden op vrijdag 22, zaterdag 23, vrijdag 29 en zaterdag 30 april 2022 in alle Carrefour hypermarkten in België.

Producenten uit je buurt

‘Lokaal’ heeft geen duidelijke definitie zoals dat wel het geval is voor biologische producten. Daarom heeft Carrefour het lokale gedefinieerd op basis van verschillende criteria. In samenwerking met de universiteit van Gembloux werd enkele jaren geleden een product als lokaal gedefinieerd als het afkomstig is uit een straal van 40 km rond een winkel. Het lokaal product is dus niet alleen het Belgische product, maar komt ook uit de streek zelf. De boerderijen of bedrijven zijn klein, met niet meer dan 10 werknemers. Het doel is authentieke producten van kleine plaatselijke landbouwbedrijven aan te bieden, die gewoonlijk niet in supermarkten worden verkocht. 

De producenten staan in direct contact met de winkel, het is een korte keten zonder tussenpersonen, dat niet via centrale inkoopkantoren loopt.

Carrefour is in 2012 begonnen met de ontwikkeling van lokale producten. Momenteel werkt het bedrijf samen met meer dan 800 lokale producenten en biedt het meer dan 12.000 lokale producten aan in alle Carrefour-winkels in België. 

‘Lokaal’ groeit elk jaar, met een jaarlijkse groei van 20%, wat bewijst dat de klanten de producten waarderen. De ontwikkeling van lokale producten houdt rechtstreeks verband met de groeiende vraag van de klanten.

Een handvest met 7 verbintenissen van Carrefour ten aanzien van lokale producenten

Het is de bedoeling een korte keten op te zetten dat duurzaamheid en plaatselijke producenten respecteert. Als groothandel stelt Carrefour zich ten dienste van de plaatselijke producenten.

Daartoe heeft Carrefour een handvest opgesteld (volledige versie beschikbaar hier: (https://www.carrefour.be/nl/beter-eten/nieuws/carrefour-steunt-streekproducten.html) dat de samenwerking met lokale producenten regelt. Dit handvest impliceert de volgende verbintenissen van Carrefour ten aanzien van de producent:

  • Een rechtstreekse band tussen de producent en de winkel: de producenten staan in rechtstreeks contact met de winkels waaraan zij leveren, hun producten gaan niet via het centrale kantoor van Carrefour. Als de producent groeit en meer winkels wil bevoorraden en dus verder gaat dan de 40 km-perimeter, gaat hij deel uitmaken van de Belgische productcategorie, die dan het hele land bestrijkt zonder enige afstandsbeperking.

  • Geen onderhandeling over de door de producent gevraagde prijs: de producent krijgt de prijs die hij vraagt.

  • Geen enkele volume verbintenis wordt gevraagd van de producent, die de winkel bevoorraadt volgens zijn capaciteit en seizoensgebondenheid.

  • Carrefour vraagt de producent geen exclusiviteit te hebben en te garanderen dat Carrefour niet meer dan 20% van de omzet van de producent vertegenwoordigt.

Als u als journalist meer wilt weten over de organisatie van proeverijen in winkels bij u in de buurt, kunt u een e-mail sturen naar het volgende adres: [email protected] 

Aurélie Gerth

Woordvoerster - Porte-parole, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

In België telt Carrefour 705 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 180 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van 11.244 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo, Deliveroo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 180 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep. Met een multi-format netwerk van bijna 14.000 winkels in meer dan 40 landen is de Carrefour Groep een van 's werelds grootste food retailers. Carrefour behaalde in 2021 een omzet van 90,8 miljard euro. Zijn netwerk van geïntegreerde winkels biedt werk aan meer dan 335.000 mensen die ertoe bijdragen dat Carrefour wereldleider wordt in de overgang naar voeding voor iedereen, door elke dag kwaliteitsvoeding aan te bieden, overal toegankelijk en tegen een redelijke prijs. In totaal werken er wereldwijd meer dan 500.000 mensen onder de vlag van Carrefour.

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.be/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.