Witloof van de Kwaliteitsketen Carrefour: een Belgisch verhaal

  • Belgische oorsprong

  • Met de hand geoogst

  • Met een heerlijke kastanjesmaak en een stevige textuur

Zaventem, 16 februari 2023 - In de maand februari besloot Carrefour om haar witloof van de Kwaliteitsketen Carrefour onder de aandacht te brengen. Witloof is verkrijgbaar van december tot april en neemt een speciale plaats in op het bord van vele Belgen, of het nu gebruikt wordt in een ovenschotel, in een gratin of gekarameliseerd wordt.

Maar waar komt witloof eigenlijk vandaan? 

Het jaartal 1830 doet onmiddellijk denken aan de Belgische onafhankelijkheid... Maar het is ook het jaar waarin witloof - heel toevallig - werd geboren! In Schaarbeek, midden in de Belgische revolutie, verstopte een man een cichorei in zijn donkere kelder. Een paar weken later kwam hij terug en ontdekte dat zijn cichorei heerlijke witte blaadjes had geproduceerd, vandaar de naam ‘witloof’. Dit verhaal bereikte Frans Bresiers, hoofdtuinman van de Nationale Botanische Tuin, die het nader onderzocht. Uiteindelijk verschenen in 1867, na verschillende experimenten, de eerste stronkjes witloof in de marktkramen.

Een familieverhaal

Het grondwitloof van de Kwaliteitsketen Carrefour wordt onder andere geteeld in de rand van Brussel, in Nossegem om precies te zijn. Vandaag staat Dennis Cardoen aan het hoofd van het familiebedrijf dat vroeger in handen was van zijn ouders. Samen schrijven ze verder aan het verhaal dat de overgrootvader van Dennis meer dan 120 jaar geleden begon, kort nadat de ontdekking van het eerste witloof. Dennis Cardoen is zo de 4de generatie van een familie van witlooftelers.

Uitzonderlijk witloof

De teelt van grondwitloof vergt tijd en aandacht. Dennis Cardoen en zijn ouders staan erop om witloof op traditionele wijze te produceren. Authenticiteit is hier het sleutelwoord. Het grondwitloof groeit in zijn eigen tempo, zonder enige groeistimulans en het water waarmee het witloof wordt besproeid zodra de wortels met aarde zijn bedekt, is zuiver. Het grondwitloof van de Kwaliteitsketen Carrefour heeft zijn unieke smaak te danken aan de kwaliteit en de rijkdom van de bodem in Vlaams-Brabant. Het klimaat is er gunstig voor de productie: er is weinig irrigatie nodig omdat de temperaturen in het groeiseizoen niet extreem zijn.

“Samen met asperges, hop en druiven, maar ook trekpaarden en onze Belgische witblauwe runderen, is witloof een van de belangrijkste producten waarmee de Belgische landbouw zich onderscheidt op het wereldtoneel. Wat ons motiveert is het respect voor traditie, de samenwerking met de natuur en de trots op het kwaliteitsproduct dat we afleveren”, legt een enthousiaste Dennis Cardoen uit.

Aurélie Gerth

Aurélie Gerth

PR & Corporate Communications Director, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

Carrefour België is een toonaangevende supermarktketen met meer dan 700 winkels - de Carrefour Hypermarkten, de supermarkten Carrefour Market en de Carrefour Express buurtwinkels - en 180 Carrefour Drive afhaalpunten. Carrefour biedt haar klanten in de fysieke winkels en online een ruime keuze aan producten en diensten tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inzet van meer dan 11.000 gemotiveerde medewerkers. Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep, een van 's werelds grootste food retailers, met 14.000 winkels in meer dan 40 landen. Bezoek voor meer informatie onze mediaroom https://newsroom.carrefour.eu, onze website https://www.carrefour.be/nl.html, of LinkedIn @CarrefourBelgium.