De eclair met chocolade: het favoriete gebakje van de Belgen

Zaventem, 09 mei 2023 - Belgen houden graag van patisserie. Ze verkozen de eclair tot hun favoriete gebakje. Volgens een enquête van iVox eten Belgen vooral graag eclairs op feestdagen en bij speciale gelegenheden. Binnenkort vieren we Moederdag en deze dag is het ideale moment om met het gezin te genieten van een eclair!

Aangezien gebakjes zo hard in de smaak vallen, heeft Carrefour een nieuw duurzaam gebouw neergezet voor de productie van eclairs, het meest verkochte gebak in de winkels van de retailer. Patisserie Eclair, het atelier van Carrefour, werd in september 2022 geopend na 40 jaar activiteit in het vorige gebouw.

De eclair met chocolade, het perfecte gebakje voor Moederdag

Op verzoek van Carrefour kreeg het opiniebureau iVox de opdracht om een enquête uit te voeren, met als hoofddoel meer inzicht te krijgen over  het favoriete gebakje van de Belgen en hun consumptiegewoonten. Deze online enquête werd uitgevoerd bij 1.000 Belgen  en bracht verschillende bevindingen aan het licht.

  • 70% van de Belgen koopt of eet (soms) een eclair met chocolade en 23% van de Belgen zegt dat de eclair met chocolade hun favoriete gebakje is. De andere populairste gebakjes zijn de merveilleux (17%), de moka carré (10%), de aardbeientaart en de bresiliennetaart (elk met 9%). Hieruit blijkt dat de Belgen een sterke voorkeur hebben voor traditionele patisserie en patisserie met banketroom 

  • De twee meest genoemde selectiecriteria zijn smaak en versheid

  • Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen beschouwt gebakjes als een Belgische specialiteit. Meer bepaald beschouwen Vlamingen (69%) gebak vaker als een Belgische specialiteit dan Walen (47%) of Brusselaars (48%). Afgezien van dit element werden weinig verschillen tussen de 3 gewesten vastgesteld.

  • Uit de enquête bleek ook dat 83% van de Belgen graag gebakjes eet voor feestdagen en speciale gelegenheden. 77% van de Belgen koopt zelfs voornamelijk gebak voor hun familieleden. Moederdag op zondag 14 mei is dus de perfecte gelegenheid om met de familie samen te komen en heerlijke eclairs te delen.

Patisserie Eclair: het banketbakkersatelier van Carrefour België

Bewust van het enthousiasme van de Belgen voor gebak, richtte Carrefour meer dan 40 jaar geleden Patisserie Eclair op, een volle dochteronderneming van Carrefour. Het bedrijf heeft 144 mensen in dienst die tot doel hebben de klanttevredenheid te garanderen door kwaliteitsgebak te ontwikkelen en op de markt te brengen. Patisserie Eclair voorziet alle Carrefour-winkels in België van gebakjes, chocolade, taarten, enz. Jaarlijks worden meer dan 7 miljoen éclairs geproduceerd

De site van Pâtisserie Eclair was aanvankelijk gevestigd in Mollem, maar werd al snel te klein en ongeschikt om aan de vraag van de klanten te voldoen. Daarom besloot de Carrefour-groep in februari 2020 het project "New Eclair" te lanceren. De bouw van een nieuw gebouw dat duurzamer is en beter is aangepast aan de nieuwe productiebehoeften kon dus beginnen. In september 2022 gingen de activiteiten van start op de nieuwe site in Ternat. 

Als gevolg van deze investering van bijna 28 miljoen euro is Carrefour genomineerd voor de prijs Buitenlandse investering van het jaar 2022. Deze prijs, georganiseerd door het overheidsagentschap voor internationaal ondernemen in Vlaanderen (FIT), bekroont buitenlandse bedrijven die in Vlaanderen hebben geïnvesteerd

Wilt u meer informatie over dit onderzoek, neem dan contact met ons op via [email protected] of +32 (0) 479 37 42 15.

Aurélie Gerth

Aurélie Gerth

PR & Corporate Communications Director, Carrefour

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Carrefour België

In België telt Carrefour 705 winkels, die in verschillende formaten bestaan : de Hypermarkten Carrefour, de Carrefour Market supermarkten, de Carrefour Express buurtwinkels en 180 afhaalpunten Carrefour Drive. 

Door de klanten haar topprioriteit te maken, wil Carrefour partner zijn van hun dagelijkse leven. Daarom biedt Carrefour hen een ruime keuze van producten en diensten aan, tegen de beste prijzen, dankzij de dagelijkse inbreng van 11.244 gemotiveerde medewerkers. 

Carrefour heeft nieuwe oplossingen via verschillende kanalen ontwikkeld om aan de nieuwe consumptiepatronen te voldoen en om de boodschappen van haar klanten te vergemakkelijken. De klanten kunnen nu hun boodschappen online doen op de website en de Carrefour Belgium App, op ShipTo, Deliveroo of via Uber Eats. Ze kunnen hun boodschappen thuis ontvangen of in één van de 180 Drive afhaalpunten.

Door het programma Act For Food, is de ambitie van Carrefour de leider te worden op het vlak van de voedseltransitie voor iedereen. De groep neemt concrete acties om het milieu te beschermen en om voedingsmiddelen van hoge kwaliteit toegankelijk te maken voor iedereen. 

Carrefour België maakt deel uit van de Carrefour Groep. Met een multi-format netwerk van bijna 14.000 winkels in meer dan 40 landen is de Carrefour Groep een van 's werelds grootste food retailers. Carrefour behaalde in 2021 een omzet van 90,8 miljard euro. Zijn netwerk van geïntegreerde winkels biedt werk aan meer dan 335.000 mensen die ertoe bijdragen dat Carrefour wereldleider wordt in de overgang naar voeding voor iedereen, door elke dag kwaliteitsvoeding aan te bieden, overal toegankelijk en tegen een redelijke prijs. In totaal werken er wereldwijd meer dan 500.000 mensen onder de vlag van Carrefour.

Voor meer informatie : https://newsroom.carrefour.eu (newsroom), https://www.carrefour.be/nl.html, of om ons op LinkedIn te volgen : @CarrefourBelgium.