Carrefour doet mee met de Internationale dag tegen voedselverspilling
29 september 2020
Vandaag wordt de allereerste ‘internationale dag tegen voedselverspilling’ georganiseerd door de ‘Food and Agricultural Organization’ (FAO) van de Verenigde Naties. Een goede gelegenheid voor Carrefour om haar lopende initiatieven nog even op te lijsten en klanten te laten weten hoe ze hieraan kunnen deelnemen. Carrefour blikt ook even terug op een aantal resultaten van initiatieven die hebben toegelaten om in 2020 235.710 paketten via Too Good To Go en 1 miljoen maaltijden te bedelen aan diegenen die ze het meeste nodig hebben via de Schenkingsbeurs.
In België belandt 350 kilo voedsel per persoon in de vuilnisbak. Volgens de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) gaat ongeveer 14% geproduceerd voedsel verloren tussen de oogst en de detailhandel. Ter gelegenheid van de eerste internationale ‘dag tegen voedselverspilling’ lijst Carrefour nog even op welke initiatieven ze onderneemt en hoe consumenten kunnen helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Al 15 jaar zet Carrefour zich in om voedselverspilling te beperken op alle fronten.
Een dagelijks beheer
De strijd tegen voedselverspilling is een van de acties van haar “Act For Food”-programma. Voor Carrefour begint het stopzetten tegen voedselverspilling met doeltreffende interne procedures. Er wordt dus bijzondere aandacht besteed aan het voorraadbeheer om onverkochte producten zo veel mogelijk te voorkomen. Wanneer een product de houdbaarheidsdatum nadert, wordt het in promotie geplaatst aan een lagere prijs. Bovendien voorziet Carrefour geen houdbaarheidsdatum meer voor een hele reeks niet-bederfelijke producten zoals (oliën, azijn, snoep, alcohol, etc.) om voedselverspilling te beperken.
Samenwerkingen met bestaande initiatieven
Naast deze interne procedures bundelt Carrefour haar krachten met bestaande initiatieven. Sinds 2018 werkt Carrefour samen met de applicatie Too Good To Go waarop je een verrassingspakket aan een kleine prijs kan bestellen. De samenwerking met Too Good To Go wordt maand na maand sterker en telt nu al 463 deelnemende winkels. Sinds het begin van de samenwerking werden in totaal al 512.900 pakketten (waaronder 235.710 in 2020) verdeeld door Carrefour-winkels in België.
“We zijn erg trots om met Carrefour samen te werken. Ze zijn werkelijke pioniers in België door mee de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. Het is ongelooflijk om de impact te zien van een half-miljoen voedselpakketten die niet verloren zijn gegaan. Deze vertegenwoordigen het CO2-equivalent van 1.329 vluchten van Brussel naar New York!” voegt Julien Diaz van Too Good To Go toe.
Deze maand is Carrefour ook bevoorrechte partner geworden van Freshr, een jonge Brusselse start-up die onverkochte groenten en fruit recupereert om ze een tweede leven te geven.
Henri Dubois, CEO van Freshr: "Freshr is een nieuw Juicebar-concept in winkels van Carrefour. Freshr omvat verse vruchtensappen, smoothies en soep, maar ook een breed gamma gezonde snacks. Het basisprincipe van het project is het recupereren van onverkochte groenten en fruit die in het bijzijn van de consument verwerkt worden. Een innovatie die verspilling beperkt en tegelijkertijd verse en gezonde producten vol smaak aanbiedt."
Hoewel het natuurlijk nog te vroeg is om cijfers te geven is Carrefour ervan overtuigd dat de samenwerking zeer vruchtbaar zal zijn.
Bovendien kan de strijd tegen voedselverspilling hand in hand gaan met solidariteitsacties. Carrefour was de eerste voedingsdistributeur die begon samen te werken met de Schenkingbeurs, een platform dat verenigingen en winkels met elkaar in contact brengt. Resultaat: sinds begin 2020 zijn er 1 miljoen maaltijden geschonken door Carrefour en vervolgens uitgedeeld aan de meest kansarmen, een periode waarin de vraag duidelijk erg hoog was.
"In de huidige context, waarbij veel mensen hebben geleden onder de COVID-19 crisis, is het van primordiaal belang voor de "Schenkingsbeurs" om beroep te kunnen doen op de voedselgiften van Carrefour Belgium. Dankzij deze giften hebben wij 1 millioen maaltijden kunnen aanbieden aan mensen in nood, sinds het begin van het jaar 2020. We zijn zeer dankbaar voor deze mooie samenwerking sinds lange jaren." Olivier Hault, Stichter van de Schenkingsbeurs.
Niets gaat verloren, alles wordt verwerkt
Als sommige producten ondanks deze interne en externe initiatieven niet verkocht worden, dan wil dat niet zeggen dat ze verloren gaan. Onverkochte producten worden zoveel mogelijk gerecycleerd en genuttigd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikt worden als grondstof voor vergisting, een recyclingproces dat gas produceert uit organisch afval. Dit gas kan vervolgens gebruikt worden als voorziening in het aardgasnet en dus ook als brandstof voor bussen, verwarming of industriële toepassingen.
Carrefour, een speler die tegen voedselverspilling strijdt
Deze strijd tegen verspilling gebeurt in 5 opeenvolgende fasen:
-
Goed voorraadbeheer is een prioriteit.
-
De afprijzing van de producten die de uiterste consumptiedatum naderen, maakt het mogelijk om het aantal onverkochte producten te verminderen. Consumenten herkennen deze producten in de winkel dankzij het gele etiket. Too Good To Go is een extra manier om producten die nog goed zijn voor verbruik aan verlaagde prijs aan te bieden, zodat ze de volgende dag niet weggesmeten hoeven te worden. Freshr is een ander voorbeeld.
-
Producten die niet kunnen vervallen, krijgen ook geen vervaldatum meer opgekleefd.
-
Al meer dan 15 jaar geeft Carrefour onverkochte producten aan voedselbanken en liefdadigheidsinstellingen. Carrefour was de eerste retailer die deze activiteiten uitvoerde via de Schenkingsbeurs, het platform voor het beheer van voedselschenkingen. Het biedt alle verenigingen toegang tot onverkochte producten en beperkt onverkochte voorraden die niet door verenigingen worden opgehaald. De deelname van Carrefour diende als inspiratie voor andere belanghebbenden om deel te nemen aan dit initiatief
-
Carrefour gooit geen voedsel in de vuilnisbak. Zelfs als de 3 voorgaande stappen onverkochte producten niet hebben voorkomen, zullen Carrefour-producten door derden worden herwerkt om er secundaire producten van te maken, zoals energie door de biomethanisatie.
Meer informatie: https://www.carrefour.eu/nl/beter-eten/nieuws/carrefour-strijdt-tegen-voedselverspilling.html